Säkerhetsarbete med vår seniora projektledare i förarsätet

Örjan Kihlbaum senior projektledare

En global outsourcingleverantörs kund stod inför utmaningen att stärka sin IT-säkerhet med ett sårbarhetsscanningsverktyg. Örjan Kihlbaum, senior projektledare här på Efftre, tog sig an uppgiften med sin expertis och ledde projektet med framgång. Inte minst visade han att man kan leverera klassiska vattenfallprojekt med agila inslag för att kunna få ut värde tidigare. Här delar Örjan med sig av de viktigaste insikterna och lärdomarna från detta projekt.

 
Projektledning inom säkerhet

I mitt senaste uppdrag hos en global outsourcingleverantör arbetade jag som senior projektledare inom säkerhet. Jag drev ett projekt som gick ut på att implementera ett sårbarhetsscanningsverktyg hos en av leverantörens kunder. 

Effektiv projektleverans

Jag säkerställde att projektet drevs framåt effektivt, med fokus på tydlig kommunikation och noggrann förväntanshantering. Det ledde till att vi kunde leverera projektet i tid och med hög kvalitet, vilket resulterade i en nöjd kund och stärkt kundrelation för leverantören.

Samsyn och mål

Den största utmaningen var att enas om ett gemensamt mål bland alla intressenter. För att skapa samsyn involverade jag tjänsteägarna tidigt i processen och använde en tydlig och löpande kommunikation. Genom samarbetet lyckades vi förena alla intressenter kring en gemensam riktning och målsättning för projektet. 

När två grupper hade olika åsikter och projektet stannade upp, klargjorde jag leveransmålen och ställde ett ultimatum: stanna eller fortsätt. Det ledde till en gemensam förståelse, vilket gjorde att vi kunde återuppta projektet och fortsätta framåt. 

Ledningsstöd och förändringsledning

Jag insåg tidigt att utmaningen i projektet varken låg i verktyg eller processer, utan i hur människor interagerade. Genom att använda min kompetens inom ledningsstöd och förändringsledning kunde jag medla och skapa samförstånd mellan olika individer och grupper, både på teknisk och ledningsnivå, hos både leverantören och kunden.

Betydelsen av tydlig kommunikation

Att kommunicera regelbundet och tydligt med alla intressenter skapar trygghet, även om tempot inte alltid är det önskade. Det är viktigt att identifiera nyckelpersoner inom organisationen för att övervinna hinder och driva projektet framåt. Och våga vara uppriktig - ifrågasätt etablerade metoder om det bidrar till att hjälpa kunden att nå sina mål.  

Hållning till scope och budget

För att säkerställa att projektet höll sig inom tidsramar och budget fokuserade jag på att strikt hålla oss inom projektets scope. Jag prioriterade transparens och tydlighet kring förväntningar och förutsättningar för att undvika missförstånd. Riskhantering hanterades genom klassiska riskdokument och stöd från IT-säkerhetsresurser.

Fokus på människan i IT-säkerhet

Jag utvecklar ständigt min kunskap kring hur människor agerar inom och runt säkerhet. Detta är den svagaste länken i de allra flesta fall och det är ofta här IT-säkerhetsprojekt springer på problem.

Målmedvetet ledarskap

Jag är generellt målmedveten och värderar konkreta resultat högt. Med min starka analytiska förmåga och goda kommunikationsförmåga kan jag snabbt förstå projektets kärna och identifiera vad som krävs för att nå framgång. Mitt ledarskap är inriktat på att lyfta teamet, vilket skapar en gemensam vision och ett samarbete där vi alla strävar mot samma mål.

Ständig utveckling och lärande

Jag älskar att lära mig och läser kontinuerligt om ny utveckling och nya områden. Jag söker aktivt kurser som utmanar mig och breddar min kompetens, samtidigt som de ger mig nya verktyg. Jag engagerar mig också i samtal med andra, både inom och utanför mitt fält för att få nya perspektiv. 

Örjan Kihlbaum senior projektledare

Vill du ha en kostnadsfri konsultationstimme? Hör om hur vi kan hjälpa ditt företag med en framgångsrik beteendeförändring? Fyll i formuläret så återkommer vi till dig.

Beteendeförändring

Vad är en senior projektledare?  

En senior projektledare leder projekt från start till mål och hanterar komplexa utmaningar. De har stor erfarenhet och tar strategiska beslut för att nå projektets mål.

När räknas man som senior projektledare?   

Man räknas ofta som senior projektledare efter flera års erfarenhet av att framgångsrikt leda projekt, vanligtvis 7-10 år, samt genom att ha hanterat större och mer komplexa projekt. Det innebär också att ha utvecklat starka ledarskaps- och strategiska färdigheter.

Hur blir man projektledare? 

För att bli projektledare krävs oftast en kombination av utbildning och praktisk erfarenhet. Många börjar med en examen inom områden som ekonomi, teknik eller management, och bygger sedan på med erfarenhet av att leda mindre projekt, samt certifieringar som stärker deras kompetens.


Föregående
Föregående

En inblick i ett pågående transformationsprojekt

Nästa
Nästa

Verksamhetsanalys hos bolag i den grafiska branschen