Lean-agil transformation hos en kund i finansbranschen

Siv Häggblom

En av våra kunder i finansbranschen, är på en spännande lean-agil resa, och vår konsult Siv Häggblom, delar med sig av sina insikter och erfarenheter från uppdraget. Med fokus på värdeströmsidentifiering och etablering av agila tåg har hon stöttat kunden genom utmaningar och förändringar, allt för att skapa en mer samordnad och värdedriven organisation.

Stöd i den lean-agila resan

Mitt uppdrag hos kunden är att stötta och coacha organisationen i deras lean-agila resa. Jag hjälper till med värdeströmsidentifiering och etablering av agila tåg, som också omfattar att definiera omfattning och mål för de involverade teamen. En viktig del av arbetet är att coacha både ledningen och sponsorgruppen för att säkra en framgångsrik övergång till ett agilt arbetssätt. 

Utmaning: Fristående agila tåg

Den tåghypotes som fanns på kunden var inte knuten till deras värdeströmmar utan mer till deras organisation. Det var flera små tåg som skulle startas parallellt, med små möjligheter att ändra i befintlig struktur.

Värdeströmsidentifiering och ny tåghypotes

Jag initierade och genomförde en övergripande värdeströmsidentifiering för kunden, vilket möjliggjorde att de nya agila tågen kunde knytas till de operativa värdeströmmarna.

Tillsammans med teamet skapade vi en ny tåghypoteskarta och slog ihop två mindre tåg till ett större, där jag även ledde uppstarten. Dessutom har jag varit delaktig i att kartlägga ytterligare värdeströmmar och identifierat lämpliga agila tåg för att stödja dessa. 

Förbättring: Större agilt tåg med vinster

En specifik förbättring var just att vi slog ihop två mindre tåg till ett större som täcker flera utvecklingsområden. Det skapade större utmaningar men även betydande vinster, speciellt utifrån kundens värdeperspektiv. Det har också lett till minskade overheadkostnader och färre beroenden mellan tågen, vilket förbättrar effektiviteten.

Användning av SAFe-ramverket

Vi använder främst SAFe-ramverket för att implementera agila principer. Jag har även arbetat med värdeflödesidentifiering för att optimera hur vi strukturerar arbetet och säkrar att vi levererar värde till verksamheten på ett effektivt sätt.

Tidigt i den agila resan

Vi befinner oss fortfarande i ett tidigt skede av vår agila resa, så det är för tidigt att mäta konkreta förändringar i teamets produktivitet och samarbete. Dock ser vi redan tecken på ökat fokus på värdeströmmar och bättre samordning mellan teamen, vilket bådar gott för framtiden.

Erfarenhet inom banksektorn och agila transformationer

Min erfarenhet inom bank- och finanssektorn har varit väldigt värdefullt. Den har bidragit till att jag snabbt har kunnat skapa mig en övergripande förståelse för min nuvarande kunds utmaningar. Dessutom har min tidigare medverkan i agila transformationer hjälpt mig att effektivt coacha teamen genom de utmaningar som ofta uppstår under en sådan förändringsresa.

Pragmatism och breda ansvarsområden

Min pragmatism och prestigelöshet har varit avgörande för min framgång, det gör att jag enkelt kan prata med olika typer av människor. Jag har också lätt för att snabbt sätta mig in i nya områden, vilket har lett till att jag fått ansvar att stötta kollegor inom flera områden. Det har gett mig en bred överblick över hela kundens verksamhet.

Lyhördhet och kompromisser för förändring

Lyssna, lyssna och försöka förstå medarbetarnas perspektiv. Genom att identifiera gemensamma beröringspunkter kan vi arbeta fram lösningar tillsammans. Jag strävar efter att skapa kompromisser som de flesta kan acceptera eller åtminstone förstå bakgrunden till, vilket underlättar acceptansen för nya arbetssätt.

Passion för förändring och helhetsperspektiv

Jag tycker om att arbeta med förändring och se saker och människor utvecklas och bli lite bättre än tidigare. Att arbeta som agil coach är väldigt varierande och utmanande, vilket passar mig väldigt bra. Att jag ofta får möjligheten att arbeta med väldigt många olika människor på olika nivåer i organisationen är också en av tjusningarna med att vara agil coach. Jag gillar att alltid försöka se helheten och hur alla delar hänger ihop och det är verkligen en roll som får göra just detta.


Vill du ha en kostnadsfri konsultationstimme? Hör om hur vi kan hjälpa ditt företag med en transformation? Fyll i formuläret så återkommer vi till dig.

Beteendeförändring

Varför är agila tåg ett smart sätt att driva en förändringsresa?

Under en förändringsresa i en organisation kan ett agilt tåg hjälpa teamen att samarbeta bättre och få saker gjorda snabbare. Här är några enkla fördelar med att använda agila tåg:

1. Alla åker mot samma mål

Alla team på tåget har en gemensam destination (ett mål) och jobbar ihop för att nå dit. I stället för att varje team gör sin egen grej, ser man till att alla styr i samma riktning och hjälper varandra under resans gång. Det skapar tydlighet och fokus.

2. Flexibilitet att svänga när det behövs

I en förändringsresa behöver man ofta kunna anpassa sig snabbt om något ändras. Tåget är agilt, vilket betyder att det enkelt kan byta spår om det skulle dyka upp hinder eller nya möjligheter längs vägen. Teamen kan snabbt anpassa sina planer utan att behöva vänta för länge.

3. Små leveranser hela tiden

I stället för att vänta på ett stort resultat i slutet av resan, levererar teamen små delar av lösningen längs vägen. Det gör att du snabbt kan börja se effekter och justera om något inte funkar, utan att du slösar tid eller pengar.

4. Alla hjälps åt

Ett agilt tåg uppmuntrar samarbete mellan olika team och avdelningar. Det innebär att ingen sitter ensam med sina problem. När alla jobbar mot samma mål och kommunicerar öppet, blir det lättare att lösa problem och dela idéer som gör förändringsresan smidigare.

5. Förutsägbart och organiserat kaos

Förändringar kan kännas röriga, men med ett agilt tåg vet du när och hur teamen kommer att leverera. Planeringen är synkroniserad, så även om det sker mycket samtidigt, har du en tydlig struktur att förhålla dig till. Det gör att du kan lita på att resan går framåt, steg för steg.

6. Lärande och förbättring på vägen

Eftersom teamen på tåget hela tiden reflekterar över vad som fungerar och vad som kan bli bättre, kan de ständigt förbättra sig. Det gör att varje del av resan blir bättre än den förra!

Sammanfattningsvis: att använda agila tåg i en förändringsresa gör att du och dina team åker på en mer strukturerad, samarbetsinriktad och flexibel resa, där alla strävar mot samma mål och hela tiden anpassar sig till förändringar. Och bäst av allt – ni levererar värde under hela resan, inte bara vid slutstationen!


Föregående
Föregående

Framgångsrik agil transformation på SJ

Nästa
Nästa

En inblick i ett pågående transformationsprojekt